kurczakzziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta pieprzu ziołowego

 

Wykonanie:  

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).

Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy zioła prowansalskie, listki rozmarynu, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i całość dokładnie mieszamy.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i dokładnie nacieramy je marynatą.

Pieczemy przez 25 minut w temp. 190 stopni pod pokrywką naczynia, a następnie przez 15-20 minut bez pokrywki.

Nasze pieczone ziemniaki z piekarnika, możemy ewentualnie doprawić solą, gdyby okazało się, że są za mało słone.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl