Kurczak pieczony składniki:
Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy
2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa
2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)
1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku
2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
łyżka stołowa majeranku
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia
Kurczak pieczony przepis przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.
Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.
Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym.