kurczakzziemniakami

Kurczak pieczony składniki:

Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy

2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa

2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)

1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku

2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku

łyżka stołowa majeranku

skórka z połowy cytryny

sok z połowy cytryny

1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia

Kurczak pieczony przepis przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.

Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.

Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl